Za ohranjanje podeželja in tipične mozaične slovenske kulturne krajine je kmetovanje še kako pomembno. Pridelati hrano na naravi čim bolj prijazen način, pa vključuje tudi skrb za zdrav genetski material, tako rastlinski kot živalski. V okviru laboratorijskih vaj so se študenti UPK na KGZ v Novi Gorici seznanili z vzrejo plemenskih bikov, kontrolo njihovih prirastov in kvalitete semena (ejakulata). Po končani vzreji gredo biki z najboljšimi rezultati testiranj na osemenjevalne centre, ki skrbijo za ohranjanje najboljšega genetskega potenciala za nadaljnje razmnoževanje.

Seveda so poleg mlečnih in mesnih pasem z visoko produktivnostjo pomembne tudi izvorne pasme, za katere veljajo slabše proizvodne lastnosti, a veliko boljša prilagojenost na razmere v posamezni pokrajini. Pri ohranjanju podeželja in identitete posamezne dežele imajo te pasme zelo velik pomen.

Poleg cikastega goveda, edine uradno avtohtone pasme govedi v Sloveniji, je na območju Istre boškarin izvorna pasma. V Sloveniji je nismo uspeli zaščititi kot avtohtono, so pa to naredili v Hrvaški Istri. Veliko smo o boškarinu izvedeli na obisku Centra za trajnostni razvoj živinoreje v Istri.

Rosana Vrh Makarovič, predavateljica