Opravljal sem jo v Španiji, natančnejše v Valenciji, prek programa Erasmus. Idejo mi je dal Žiga Drstvenšek, ki je delovno prakso tam opravljal tudi prejšnje leto, letos pa se je odločil, da bo stvar ponovil. Tako sva začela z iskanjem stanovanja in ga čez nekaj časa tudi našla. Kupila sva letalske karte, jaz pa sem na Demium Startups poslal svoj Europass. Čez nekaj tednov sem dobil odgovor, da se noben »startup« ni zanimal zame. K sreči je Žiga od lanskega leta poznal nekaj ljudi in takoj našel primeren »startup«, ki je potreboval praktikanta. Še isti dan sem se dogovoril s takrat bodočim šefom vse, za kar se je bilo potrebno dogovoriti.

V Valencijo sva prišla v nedeljo zvečer, vzela sva taksi do stanovanja in se kmalu odpravila spat, saj je bil naslednji dan že začetek prakse. Meni se je ta začela šele ob desetih dopoldne, zato sem imel čas v miru kupiti kartico za tramvaj in se odpraviti do stavbe, v kateri sem naslednje 3 mesece delal. V njej je veliko »startupov«, pa tudi nekaj malo večjih podjetij. Nahajala se je na drugem koncu mesta, približno deset metrov od morja. Tja sem se nato vozil s kolesom, ko sem si uredil mestno kolo Valenbisi.

Ko sem prišel tja prvi dan, mi je šef razkazal stavbo ter me predstavil ekipi. Sporazumevali smo se v angleščini.
Delal sem veliko stvari, kot je v navadi pri »startupih«, saj je osebja malo. Prvi teden sem pošiljal »e-maile« potencialnim strankam, nato sem urejal spremembe na spletni strani, ki je bila narejena z orodjem WordPress; od urejanja in popravljanja obstoječih sekcij do postavljanja novih. Urejal sem tudi spletno aplikacijo podjetja, narejeno z ogrodjem Laravel, ki je napisano v jeziku PHP. V njej sem pomagal popraviti napake, kot so bili napačni prevodi, nedelujoče povezave… V spletni aplikaciji in na spletni strani sem vzpostavil tudi »tracking« ali sledenje s pomočjo rešitev Google Analytics in Hotjar. Postavil sem tudi vizualizacijo podatkovne baze podjetja z odprtokodno spletno aplikacijo Metabase. Precejšni del mojih obveznosti je bilo tudi testiranje novih funkcionalnosti ter poročanje napak razvijalcem.

Delo se je začelo vsak dan ob 10h zjutraj, končali smo med peto in šesto, vmes pa smo si vzeli uro časa za kosilo. S sodelavci in s šefom, pa tudi z ljudmi iz sosednjih »startupov« sem se dobro razumel.

V glavnem sem zadovoljen, da sem šel na izmenjavo. Od nje sem imel nedvomno korist, saj sem se naučil veliko novega, tako v računalništvu, kot na splošno. Bilo je tudi zanimivo zamenjati okolje in živeti 3 mesece kot Španec. Tudi ostalim študentom priporočam, da se odločijo za izmenjavo, saj je gotovo ena najbolj dostopnih možnosti za daljši obisk tujine.

Urban Poljšak